galaretka z piwa

Prosty przepis na oryginalny deser piwny czyli jak zrobić galaretkę z piwa.

Jako że jest to deser całkowicie bezalkoholowy, można się zajadać do woli w pracy i  na wyjeździe.

galaretka-z-piwa

Mówiąc szerze zdziwiło mnie jak smak jest zależny od konsystencji. Ciekaw jestem jak by w roli nośnika smaku sprawdziło się jakieś piwo własnej produkcji np. miodowe. Jedliście kiedyś miodową galaretkę?

Składniki:

  • Piwo 0,5 litra (ja użyłem Karmi zwykłego)
  • żelatyna 2 łyżki stołowe (warto się wspomóc instrukcją producenta)
  • cukier 3 łyżki stołowe (albo więcej)
  • pół szklanki wody
  • cytryna (plaster na naczynie)
  • trochę świeżo startego imbiru i inne przyprawy zaostrzające smak

Piwo wlewamy do garnka,  gotujemy na małym ogniu z wodą, cukrem i imbirem.

Jak już cała piana odejdzie w niepamięć przestajemy gotować i przelewamy przez gęste sito aby pozbyć się farfocli. Do tak oczyszczonego gorącego piwa wsypujemy żelatynę. Mieszamy aż się cała rozpuści i wlewamy do naczyń w których ma zastygnąć. Do gorącej galarety wkładamy po plasterku cytryny i czekamy cierpliwie aż stężeje. Warto dodać też trochę soku z cytryny zanim stężeje aby ożywić smak galarety.

10 marca 2011

Możliwość komentowania jest wyłączona.